Loading...

Iveta Fabešová

 

Je sice možné, že pořad „Na nože!“ z roku 2010, vám už z hlavy poněkud vypadl, ale snad, když zahloubáte trochu více v paměti, se vám vybaví televizní soutěž, v němž účinkující usilují o výhru 1 milionu korun. Mezi rozhodčí soutěže patřili Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk či autorka kuchařek Eva Filipová. Jednou ze soutěžících byla i sympatická Iveta Fabešová. Soutěž sice nevyhrála, ale i tak ji rozhodně nemůžeme považovat za poraženou! Vždyť je hrdou majitelkou dvou pražských cukráren a brzy přibude třetí. Všechny nesou hrdě její iniciály IF Café. Iveta Fabešová je autorkou čtyř kuchařek.

 

Připravujeme pro vás Cukrářskou školu na webu Milujivaření.cz

 

Narodila se ve Znojmě, 13. dubna 1984, a jejím znamením je Beran.

 

Sama o sobě říká, že její doménou je cukrařina, nikoliv vaření a za spouštěč své vášně pro sladké pečení, jí byla hlavně babička, a to už od raného dětství. Babička totiž, tak, jak to prarodiče snad mají geneticky předurčené, měla trpělivost a také starou školu a lásku k vaření. Iveta vzpomíná na chuť jejího Lineckého pečiva, kterou zatím žádné jiné nepředčilo! A babiččina rajská omáčka? Některé chutě už prostě nemohou být lepší! Nu, ne nadarmo se říká, že základy k vaření se rodí brzy, i když to možná ani netušíme.

 

Zřejmě nebylo náhodou, že svým panenkám vařila kávu z dešťové vody....

 

Že by už tenkrát toužila po kavárenství a cukrařině? Možná, vždyť se říká, že nic není náhoda.

 

Studovala na gymnáziu a pak se rozhodla pro sociální pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.
Přesto už tenkrát měla sen mít cukrárnu.

 

Její život se, alespoň v počátku, po ukončení studií, ubíral tak „trošku“ jiným směrem, než bychom předpokládali.

 

Začala pracovat v developerství jako Office Manager. Práce jistě pro mnohé zajímavá, ale jak se říká, stará láska nerezaví
a k vlastnoručně vyráběným dobrotám to Ivetu vždy táhlo. Navíc, její vášní se stala sladká Francie, tedy země, o které
někteří říkají, že oplývá tou nejlepší gastronomií světa.

 

Snad toto bylo hlavním popudem pro přihlášení se do soutěže „Na nože!“.

 

Pokud by se to dalo napsat přímočaře, rozhodla se zariskovat, aby se ocitla blíže svému snu stát se cukrářkou.
Odvážné, že?

 

Dostala se až do pátého kola a sama tvrdí, že to byla zkouška ohněm, při které si před ní nikdo nebral servítky. Vždyť považte, samotná žena mezi muži!

 

Někdo by si prohru, pokud to můžeme tak nazvat, bral příliš k srdci a ustrnul by. Iveta ale není člověk, jehož ovládá vlastní ego.

 

Hned po svém vyřazení ze soutěže vydává svou první kuchařku, kterou věnuje své životní lásce – Francii! „Iveta a sladká Francie“ je holdem skutečně vydatným. Obsahuje na 70 receptů dezertů a sladkých dobrot. Sama říká že, její srdce patří makronkám. Poté následuje knihy „Slavnostní pečení s Ivetou“ a „Iveta a české sladkosti“. Zatím poslední je „Sladké a veselé s Ivetou“.

 

Svou první cukrárnu zakládá v roce 2014 a druhou rok nato. Sen se stal skutečností! My můžeme ochutnat plody její práce osobně. Stačí zajít do IF Café v Belgické ulici nebo na Tylově náměstí a v brzké době se chystá otevření její další cukrárny na Smíchově. Což třeba právě tam okusit báječnou chuť Ivetiných makronek nebo jiných francouzských specialit? Pokud máte chuť na něco slaného, pak vás IF Café opět nezklame, její slané koláče quiche jsou výtečné!

 

Život Ivety Fabešové se v současnosti ubírá vysněným směrem.

 

Na televizní média nezanevřela. Proč by také měla? A tak se objevuje v pořadech gastronomicky zaměřené TV Paprika, kde spoluvytváří pořad „Mlýnek na recepty“.

 

To však není vše, pořádá kurzy pečení, jezdí po vlastech českých a předvádí své umění. Je pilná, pokorná a má talent!

 

Pro mnohé může být vzorem člověka, který věřil svému snu a ten se mu postupně naplňuje. Takový sen má v sobě každý, ale ne každý je schopen překonat strach a jít za ním!