Nejlepší mrkvový dort


20.06.2017 | autor: od naší prodavčky Šárky



těsto:

450g nastrouhaná mrkev

120g vlašské ořechy

4 vejce

220ml oleje

280g celozrnná mouka

300g třtinový cukr

špetka soli

1ks vanilkový lusk

2 lžičky prášek do pečiva

2 lžičky skořice

2 lžičky jedlá soda

krém:

500g tvaroh

2 lžíce rozpuštěné máslo

1lžíce limetková šťáva

2lžíce třtinový cukr

Příprava:

Nejdříve smícháme celá vejce, dřeň z vanilkového lusku a olej. V jiné míse promícháme ostatní suroviny ( kromě mrkve a ořechů ), tuto sypkou směs postupně přidáváme k již vzniklé směsi. Nakonec přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a nadrcené ořechy ( pár ořechů a mrkve v celku si necháme na ozdobu ). Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 60 minut ( záleží na typu trouby ). Mezitím smícháme tvaroh ( tvaroh by měl mít pokojovou teplotu ) , cukr, limetkovou šťávu a do této směsi vmícháme rozpuštěné máslo, které jsme nechali mírně vychladit. Dáme do lednice ztuhnout. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout, prořízneme na dvě části a promažeme krémem, sestavíme. Trochu krému dáme i na horní část dortu a posypeme ořechy, ozdobíme nejlépe čerstvou mrkvičkou i s natí.