Loading...

Upečte si vynikající vánočku

Bez vánočky na štědrovečeřním stole si neumíme Vánoce představit. Je základem vánočního stolu a peče se nejlépe den před Vánocemi. Připravili jsme pro vás recept na nadýchanou vánočku.

8.11.2023

Kde se vzala vánočka?

Odborníci na historii udávají, že se začala péct již v 15. století. Vznikla na našem území a její recept byl odvozen z rakouské housky. Původně se nazývala calta protože ji pekli specializovaní pekaři zvaní caltáři.

Vánočka byla odjakživa považována za symbol hojnosti a blahobytu, je spojována s rodinným štěstím a pohodou. Její příprava se liší nejen rodinu od rodiny, ale také podle regionu. V každém kraji narazíte na vánočky s jiným druhem ovoce nebo koření.

Jak na nejlepší vánočku?

Neexistuje hospodyně, která by si nepřála mít vláčnou a chutnou vánočku. My vám proto přinášíme recept ideální pro začátečnice i ostřílené pekařky.

Suroviny:

Na těsto: 230-240 g vody (podle velikosti použitých vajec), 60 g změklého másla, 2 vejce, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 větší špetky soli, 1 vrchovatá lžíce sušené syrovátky, 750 g hladké mouky, 30-35 g čerstvého droždí, 100 g rozinek. Na potření před pečením vejce a máte-li rádi, plátky mandlí na posyp. Do těsta můžete pro vůni přidat i strouhanou citronovou kůru a rozinky, které použijete, můžete den předem namočit do trošky rumu. Co se týká sušené syrovátky, tak tu kupuji za pár korun v lékárně a ráda ji přidávám i do jakéhokoliv jiného kynutého těsta, kterému vždy pozdvihne chuť k lepšímu.

Ve vlažné vodě rozmíchejte lžíci cukru, všechno droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a nechte asi 20 minut stát. Pak přidejte zbytek surovin (vodu postupně) a vypracujte příjemně měkké těsto, které necháte v zakryté míse asi 45-60 minut vykynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly – dvě budoucí vánočky. Každou polovinu těsta pak rozkrájíte na 9 stejných dílků (celkem tedy 18 kousků), ze kterých upletete 2 vánočky. Při dělení těsta si můžete pomoct vážením – všechny kousky i vyválené prameny z nich budou stejné a vánočka bude rovnoměrná. Z dílků vyválíte stejně dlouhé (cca 20-25 cm) a silné prameny a pustíte se do pletení.

Ze čtyř pramenů upletete základnu vánočky. Toto nejspodnější patro vánočky pak vnější hranou dlaně uprostřed promačkáte, aby vznikla jakási širší a plytká rýha, na kterou usadíte pletenec ze tří pramenů. Hranou dlaně cop podélně v prostředku opět lehce smáčknete (přitlačíte tím druhé patro k prvnímu). Nakonec udělejte vrchní pletenec ze dvou pramenů, který položíte na vánočku (a přes vánočku, přes celou její délku i přes oba její konce) a oba konečky vrchního pletence dobře zastrčíte pod spodek vánočky, na každé straně stejně.

Cukrářský košíček hvězdy 50x30mm 40ks

Cukrářský košíček hvězdy. Rozměry 50 x 30 mm. V balení 40 ks.
28 Kč
Skladem > 5 ks

Vánoční medvídek

Vánoční medvídek
128 Kč
Skladem > 10 ks

Silikonová forma na cukroví vosí hnízda nebo včelí úly 29 x 17,5cm

Silikonová forma na výrobu cukroví. Vosí hnízda už nebudete dělat jinak.
313 Kč
Skladem poslední 2 kusy

Vykrajovátka na perníčky chaloupka

Set vykrajovátek na perníkovou chaloupku.
58 Kč
Skladem > 10 ks

Krabička na zákusky 10ks 12 x 12,5 x 6 cm

Krabička na zákusky s rozměry 12 x 12,5 x 6 cm. Motiv chaloupka.
152 Kč
Skladem 5 ks

Vykrajovačka Čert 127425 Orion

Díky nerezové vykrajovačce ČERT od českého výrobce své domácí sušenky či perníčky hladce vykrojíte a
25 Kč
Skladem > 10 ks

Silikonová formička Sob 7cm

Silikonová formička sob
90 Kč
Skladem > 5 ks

Váleček dřevěný 38cm ozdobný - vločky

Dřevěný váleček na válení různých druhů těst se vzorem. Délka 38 cm.
320 Kč
Skladem poslední 3 kusy
@parent