Loading...

Vykouzlete dokonalou bábovku.

Výroba bábovky není složitá, ale vyžaduje pečlivost a pozornost k detailům. Důležité je použít kvalitní ingredience a správné množství, aby se dosáhlo požadované konzistence a chuti.

Jak na perfektní bábovku, ať si vyberete jakýkoli recept?

1) Sázka na kvalitní formu je polovinou úspěchu při pečení bábovky. Můžete zvolit klasiku, jako je keramika, kamenina, litina, nebo varné sklo, nebo se spolehnout na moderní výrobky, jako je silikon, teflon, nebo jiné nepřilnavé povrchy.

Bez ohledu na typ formy je důležité ji dobře připravit. Formu je třeba vymazat tukem a vysypat moukou, a pečlivě se zaměřit na všechny záhyby. Složitější formy znamenají složitější proces. Pokud nejste jisti, zda je vaše forma nepřilnavá, tak tím, že ji vymažete a vysypete moukou nikdy nic nepokazíte. Velice šikovné je při výběru složitější formy použít tuk ve spreji, pozor na máslo, má tendenci se připalovat. Vysypat formu můžete kokosem, polohrubou nebo hrubou moukou, případně dětskou krupičkou nebo jemně namletými ořechy.

2) Pro dosažení dokonalé struktury nadýchané bábovky je klíčový správný výběr surovin a jejich příprava. Doporučujeme používat polohrubou mouku, protože právě ta zajistí bábovce tu správnou konzistenci. Při práci s moukou ji prosévejte přes jemné sítko, aby se provzdušnila a nabyla na objemu. Chlazené suroviny vyjměte z lednice přibližně hodinu předem, aby dosáhly pokojové teploty. S takto přichystaným máslem Vám to půjde lépe od ruky a z vajec, která jste také nechali odpočinout, snadno vyšleháte perfektní sníh. Co se tuku týče, tak ideální je použít Heru, kterou rozpustíte v kastrůlku a necháte odpočinout v pokojové teplotě. Pokud byste Heru přidali do těsta ještě horkou, mohla by se bábovka srazit. Všechny suroviny se snažíme míchat až při jejich pokojové teplotě. Suroviny si smíchejte ve dvou miskách - sypké a tekuté ingredience a dohromady je zamíchejte až na závěr.

3) Vše dělejte s klidem. Těsto míchejte na střední stupeň, klidně a s pečlivostí, pokud budete do těsta přidávat ořechy, rozinky, ovoce nebo čokoládu, tak to udělejte, až se Vám těsto krásně spojí. Nechte ji péct se v předehřáté troubě (na 180 stupňů, ale nezapomeňte, že každá trouba peče trochu jinak!), aby nedošlo k prasknutí nebo přepálení na povrchu. Příliš spěchat se nevyplatí, ale příliš dlouhé pečení zase způsobí vysušení. Bábovka by se měla péct okolo 45 minut. Abyste zajistili rovnoměrné pečení, nedoporučuje se otevírat troubu příliš často. Poprvé ji zkontrolujte po 30 minutách pečení - tady je třeba opravdu držet zvědavost na uzdě.

4) Po upečení bábovky ji nechte minimálně 15 minut vychladnout ve formě. Poté položte na vršek talíř s opatrně na něj bábovku překlopte. Pokud Vaše bábovky z formy nevyklouzne hned, tak nezoufat! Vyzkoušejte babiččinu radu - mokrou utěrku. Stačí ji namočit do studené vody a důkladně vyždímat, poté její pomocí přikryjte formu a za moment zkuste bábovku vyklopit znovu. Jde o to, abychom mohli studenou utěrkou ochladit stěny formy - aby bábovku “pustila”.

5) Nezapomeňte si formu připravit na příště. Zejména u nepřilnavých forem to svádí k tomu, abychom formu vytřeli ubrouskem a uložili do skříně, ale pozor! Zejména silikon, ale i ostatní materiály, pokud na nich zůstane delší dobu nedůsledně umytý tuk, tak žlukne a tohle nemilé aroma si forma podrží i přes následné snahy o odstranění.

Recepty na dokonalé bábovky:

Bábovka s mléčnou čokoládou podle Ivety Fabešové

Ingredience:

  • 130 g másla
  • 60 g rostlinného oleje (třeba slunečnicový)
  • 300 g mléčné čokolády
  • 270 g krupicového cukru
  • 9 ks vajec
  • 165 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • máslona vymazání formy
  • hladká mouka na vysypání formy.

Postup přípravy:

  1. Rozehřejte máslo, olej, čokoládu a 180 g cukru v rendlíku.
  2. Vyšlehejte bílky se zbylým cukrem na tuhý sníh.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou.
  4. Vmíchejte žloutky do čokoládové směsi. Zapracujte mouku s kypřicím práškem a lehce vmíchejte sníh pomocí stěrky. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba jednu a půl hodiny.
  5. Zkontrolujte propečenost špejlí - píchněte ji do těsta a vytáhněte. Je-li špejle čistá a suchá, bábovka je upečená. Pokud na špejli zůstanou drobečky, pokračujte v pečení.
  6. Vyjměte upečenou bábovku z trouby, nechte ji 5-10 minut odpočinout a vychladnout ve formě a poté ji vyklopte na mřížku. Nechte ji úplně vychladnout.

 

 

Třena bábovka podle Josefa Maršálka

Ingredience:

Na bábovku:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 500 g mléka
  • 20 g rumu
  • 240 g másla
  • 15 g kakaa
  • 2 g soli
  • 6 vajec velikosti M
  • 12 g prášku do pečiva

Na polevu:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • cca 170 g hořké čokolády
  • kokosové lupínky na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Vejce nejdříve rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Do bílků přidáme část cukru a vyšleháme je do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidáme nakrájené máslo a cukr a utřeme je do pěny.
  2. Následněohřejte mléko. Zatímco se mléko ohřívá, připravte formu na bábovku - důkladně ji vymažte rozpuštěným máslem a posypte kokosem. Poté přidejte ohřáté mléko k žloutkům a máslu a důkladně promíchejte. Následně přidejte odměřenou mouku, sůl a prášek do pečiva, smíchejte vše metlou a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků pomocí stěrky.
  3. Nalijte větší část těsta do připravené formy a do zbývající části těsta vmíchejte kakao s rumem pomocí stěrky nebo metličky. Poté přidejte do formy a vidličkou vytvořte mramorování.
  4. Nejprve předehřejte troubu na 160 °C. Poté vložte připravenou formu s těstem do trouby a pečte asi hodinu, nebo dokud nebude zlatavě hnědá. Abychom zkontrolovali, zda je bábovka upečená, můžeme použít klasickou špejli. Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout v misce a pak ji opatrně vyklopte.
  5. Nakonec poleva. Ohřejte smetanu a čokoládu a směs míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevytvoří se hladká hmota. Polevou poté přelijte bábovku a posypte ji kokosovými lupínky. Pokud preferujete, můžete použít i sušené ovoce nebo sušené květiny.

 

 

Historie bábovky:

Historie bábovky sahá až do 18. století, kdy se začaly objevovat zmínky o její přípravě v Evropě. Podle některých zdrojů vznikla bábovka v Polsku a odtud se rozšířila do dalších evropských zemí. Ostatní zdroje tvrdí, že bábovka pochází z Francie, kde se nazývá "Gâteau Savarin" a byla pojmenována po francouzském spisovateli a gastronomovi Brillat-Savarinovi.

Ať je to jakkoli, tak bábovka získala své jméno podle francouzského slova "baba", jehož význam je "starý muž" nebo "otec", což odkazuje na tvar formy, která by měla připomínat starého muže s knírem. Dnešní formy však skýtají nekonečné množství inovací a již rozhodně není třeba držet se tvrdošíjně formy klasické.

Bábovka se stala velmi populární v 19. století, kdy se stala oblíbeným dezertem v aristokratických kruzích. V té době se bábovky vyráběly z kynutého těsta a byly zalité rumovým sirupem, což jim dodávalo charakteristickou vůni a chuť.

V průběhu 20. století se bábovka stala populárním dezertem po celém světě a objevují se různé varianty receptů, které používají různé přísady a příchutě. O své tradiční Gugelhupf tak můžete slyšet hovořit Němce nebo Rakušany, o Gâteau Savarin, jak jsme zmínili dříve, tak slyšíme hovořit Francouze, o babce pak Poláky a Rusy a vedle česko-slovenské bábovky za zmínku ještě stojí maďarská Kuglóf.

SweetArt tmavá poleva 13% (0,5 kg)

Polevu nahříváme buď nad parou, ale opatrně, voda nesmí vřít a maximální teplota polevy by neměla pře
126 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Snadno rozpustná poleva v peckách 250g černá

Snadno rozpustná poleva v peckách. Černá, balení 250 g.
104 Kč
Skladem > 10 ks

NW minibábovky 75 let propletená plát s 12 formičkami zlatá

DOPRAVA ZDARMA
NW minibábovky 75 let propletená plát s 12 formičkami zlatá
Forma na minibábovky 75 let od Nordic Ware, propletený design. Upečete s ní 12 ks dezertu.
1 801 Kč
Na objednávku 4-8 dní

NW Forma na bábovku Chiffon 10 cup zlatá

DOPRAVA ZDARMA
NW Forma na bábovku Chiffon 10 cup zlatá
Forma na bábovku Chiffon. Kapacita 10 cup, zlatá. Objem 2,4 l.
1 709 Kč
Na objednávku 4-8 dní

NW Forma na bábovku Kugelhopf 10 cup stříbrná

Forma na bábovku s designem Kugelhopf. Kapacita 10 cup, stříbrná. Objem 2,3 l.
1 494 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Forma na bábovku diamant 20cm nepřilnavá

Forma na bábovku ve tvaru diamantu na výrobu exkluzivních dezertů.
304 Kč
Není skladem

Dr. Oetker Poleva mléčná (100 g) DO0029 dortis

46 Kč
Skladem 5 ks

NW Forma na bábovku Crystal 10 cup zlatá

DOPRAVA ZDARMA
NW Forma na bábovku Crystal 10 cup zlatá
Forma na bábovku Crystal. Kapacita 10 cup, zlatá. Objem 2,3 l.
1 709 Kč
Na objednávku 4-8 dní
@parent