Loading...

Velikonoce: Svátky plné chutí, tradic a sladkého pečení

Velikonoce jsou nejen obdobím jarního probouzení, ale také svátkem spojeným s bohatými tradicemi a lahodnými dobrotami. Vůně čerstvě upečeného beránka, křupavé sušenky s citronovou polevou nebo nadýchaný mazanec – to vše neodmyslitelně patří k velikonočnímu stolu. Pojďme se společně podívat na ty nejchutnější velikonoční recepty, které si zamiluje celá rodina!

26.3.2025

Velikonoční tradice v kuchyni

Velikonoční pečení má své nezaměnitelné kouzlo. Připravujeme pokrmy, které symbolizují hojnost, nový začátek a oslavují příchod jara. Tradiční velikonoční pečivo často obsahuje vejce, která jsou symbolem života, a sladké pečivo, které představuje radost a oslavu.

A co by to bylo za Velikonoce bez voňavého pečení? Připravili jsme pro vás tři osvědčené recepty, které rozzáří váš sváteční stůl.


3 nejlepší velikonoční recepty

1. Velikonoční mazanec

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky

  • 100 g cukru

  • 100 g másla

  • 250 ml mléka

  • 2 žloutky

  • 30 g droždí

  • špetka soli

  • rozinky, mandle na posypání

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte v teplém mléce s trochou cukru a nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek.

  3. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout (cca 1 hodinu).

  4. Vytvarujte bochánek, posypte mandlemi a pečte na 180 °C asi 40 minut.


2. Velikonoční beránek

Co budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky

  • 200 g cukru

  • 125 g másla

  • 3 vejce

  • 150 ml mléka

  • 1 prášek do pečiva

  • citronová kůra

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte změklé máslo a mléko.

  2. Postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

  3. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na beránka.

  4. Pečte na 170 °C přibližně 40 minut.


3. Velikonoční sušenky s citronovou polevou

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky

  • 125 g másla

  • 100 g cukru

  • 1 vejce

  • citronová kůra

  • citronová šťáva + moučkový cukr na polevu

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr, máslo a vejce a vypracujte těsto. Nechte ho odležet v lednici.

  2. Těsto rozválejte, vykrajujte tvary a pečte na 180 °C asi 10 minut.

  3. Z citronové šťávy a moučkového cukru připravte polevu a ozdobte upečené sušenky.


Velikonoce jsou ideální příležitostí k tomu, abychom se sešli s rodinou, užili si chvíle pohody a potěšili své blízké domácím pečením. Vyzkoušejte naše recepty a vykouzlete sváteční atmosféru plnou vůní a chutí!

Vykrajovačka ovečka

Vykrajovačka ve tvaru OVEČKA .
27 Kč
Skladem > 10 ks

Cukrové zdobení zelené vejce 80g

Cukrové zdobení ve tvaru zelených vajíček. Balení 80 g.
63 Kč
78.8 Kč / 100g
Skladem > 10 ks

Cukrovéperličky žluté 60g

Cukrové perličky žluté barvy se používají v cukrářské výrobě na zdobení dortů. Balení 40 g. zákusků a
74 Kč
123.3 Kč / 100g
Skladem 5 ks

Beránek II.

Formička na vykrajování perníčků ve tvaru beránka.
82 Kč
Skladem > 10 ks

Vykrajovátko čtyřlístek 3cm

Vykrajovátko z pocínovaného plechu a rozměry 3 x 3 cm.
26 Kč
Skladem poslední 3 kusy

Vykrajovátko kuře ve skořápce 2cm

Mini vykrajovátko ve tvaru kuřátka ve skořápce z pocínovaného plechu.
29 Kč
Skladem > 10 ks

Poleva na zdobení perníčků - Královská glazura - Royal Icing 1 kg

Velmi oblíbená tzv. Královská glazura na různé cukrářské dekorace
219 Kč
21.9 Kč / 100g
Skladem > 10 ks

Vykrajovátko vajíčko 1,8cm

Mini vykrajovátko ve tvaru vajíčka z pocínovaného plechu.
29 Kč
Skladem > 10 ks
@parent